Als architecten van Optahome zijn wij trots op de high-end woning die wij prefab in eigen beheer hebben ontworpen en gebouwd. Deze zeer complete doch compacte gezinswoning is binnen één dag op het kavel gezet in Doesburg, nadat deze in de fabriekshal met zorg is geprefabriceerd. Een technisch en architectonisch hoogstandje, al zeggen we het zelf. Bovendien een nul op de meter-woning. Neemt u samen met ons een kijkje?
Eerst nog even iets over ons. Wij, Louis van Galen (links) en Maarten Nieuwenhuize (rechts), hebben in onze jaren als architect al vele woningen gebouwd én verbouwd. Dat proberen we altijd zo efficiënt mogelijk te doen. Tijdens onze carrière hebben wij echter nooit een manier van bouwen gevonden die sneller, met minder CO2-uitstoot, bouwoverlast en bouwfouten verloopt dan de prefab bouwmethodiek.
De voordelen zijn legio, zoals we al in ons eerste blog over prefab bouwen beschreven. Wij geloven in prefab bouwen als een duurzame en slimme bouwwijze die de toekomst heeft. Om op de vraag in te spelen hebben wij samen Optahome opgericht. Om wie ook in prefab geloofd te helpen met het ontwikkelen van slimme bouwconcepten, die het beste van maatwerk combineert met modulair bouwen.
Na onze start samen hebben we inmiddels diverse projecten gerealiseerd. In Nederland en ook buiten Europa, waaronder in Johannesburg (bekijk hier één van de projecten). In dit blog vertellen wij u meer over de in eigen beheer ontworpen en gebouwde vrijstaande woning in Doesburg.
Voorbeeld van één van de houtskeletbouw woningen gerealiseerd door Optahome in Country Gardens Estate, Johannesburg.
Binnen één dag geplaatst
Nederland heeft veel nieuwe woningen nodig die snel gebouwd kunnen worden. Eén van de grootste voordelen van prefab bouwen is dat je woningen met een zeer grote bouwsnelheid kunt realiseren. Klinkt prachtig in theorie, maar werkt dat ook in de praktijk? En ook voor meer high-end woningen van meer dan 100 vierkante meter?
Inmiddels hebben wij ervaren dat snel en efficiënt én milieuvriendelijk bouwen binnen budget mogelijk is via modulair bouwen. Want het is ons daadwerkelijk gelukt om de vrijstaande, twee verdiepingen hoge woning binnen één dag op de funderingsvloer te zetten op een vrijstaande kavel in de uitbreidingswijk ‘de Kilder’ in Doesburg.
Het houten casco is in de fabriek gemaakt en in delen op de locatie in elkaar gezet. Dezelfde dag nog konden de kozijnen inclusief glas erin en was het geheel wind- en waterdicht! Dit was een ideale basis waarin verder gewerkt kon worden aan de afwerking van installaties, badkamers en keuken. Het liefste hadden we die ook nog prefab aangeleverd, maar dat is bij seriematige projecten logischer en goedkoper dan bij deze enkele woning. De gevelafwerking van bamboelatten kon middels een kliksysteem schroefloos en snel bevestigd worden.
Hoe we dat zo snel hebben kunnen doen? Allereerst door in de fabriek de woning compleet te laten bouwen.
Van de tekentafel tot compleet geprefabriceerde woning
Voorbeeldfoto van (delen van) woningen in de maak in een fabriekshal.
Om kosten, tijd, energie én afval te besparen hebben wij de prefab woning in Doesburg ontworpen op basis van standaard plaatmaten van 2.40 meter. Dat betekent dat de platen niet meer hoeven te worden gezaagd. Niet in de fabriek en niet op locatie. Dat beperkt niet alleen het aantal arbeidsuren, maar ook de afvalstroom. En dus bouw je efficiënter.
Modulair en prefab bouwen gebeurt in een grote hal. Een veilige en geklimatiseerde plek waar de bouwvakker niet in weer en wind, op grote hoogtes en omringd door stof en omgevingslawaai hoeft te werken. Dat kwam ook voor deze woning de kwaliteit ten goede.
De woning in Doesburg is slim gebouwd, maar het kan nog slimmer. Het is mogelijk om ook de badkamer en keuken inclusief tegelwerk, keukenkastjes, keukenapparatuur en afgemonteerde kranen ook prefab erin te laten zetten. Deze modules kunnen op dezelfde dag van de montage in de woning worden gehesen. Dan is de woning helemáál plug and play. Je hoeft dan namelijk enkel nog maar de hoofdleidingen aan te sluiten op de installatie van de woning.
Foto: de trap van de eerste naar de tweede verdieping van de prefab woning in Doesburg. (balustrade is nog na deze foto geplaatst)
Royaal en luxe wonen in een prefab huis
Foto: Zicht op de hoofdslaapkamer, grenzend aan vide en achtergevel. De glasgevel heeft een zonwering van beweegbare lamellen, voor privacy en voorkomen van opwarming.
De woning in Doesburg die wij in eigen beheer hebben ontworpen en hebben gebouwd, heeft een dwarskap als hoofdvolume waar in 2 woonlagen een woonkamer, een woonkeuken, 3 slaapkamers en 2 badkamers en een technische ruimte zitten. De kopgevel richting de tuin is volledig in glas opgetrokken terwijl de naar de straat gekeerde kopgevel half gesloten is, om privacy te waarborgen.
Met een oppervlakte van 100 m2 heeft de woning een royaal en luxe gevoel door de ruimtelijkheid, daglichttoetreding en het hoogwaardige materiaalgebruik.
De woonkamer ligt aan de tuinzijde, de woonkeuken aan de straatzijde. De hoofdslaapkamer biedt ook ruimte aan een werkplek, heeft een open verbinding met de woonkamer en heeft een geweldig uitzicht door de transparante achtergevel. Door beweegbare lamellen voor de glazen gevel wordt te veel opwarming voorkomen en geniet de slaapkamer de nodige privacy. De dubbelhoge woonkamer heeft door de vide een heel ruimtelijke beleving, een tweede vide bij de entree biedt ruimte aan de trap die beide woonlagen verbindt. Haaks op het hoofdvolume herbergt het lagere volume de berging en biedt gelijk een overdekte entree van de woning.
Als één geheel ontworpen gesamtkunstwerk
Zoals u ziet en leest hoeft een prefab woning geen lelijke blokkendoos te zijn. Met prefab is het mogelijk om hoogwaardige woonoplossingen te maken van hoge kwaliteit die architectonisch interessant zijn. De woning in Doesburg is met veel kundigheid en detail door ons ontworpen, en grotendeels gemaakt van hout. De lijnen in het gevelontwerp staan voor de modulariteit waarmee de woning is ontworpen en gebouwd.
Door de maatvastheid van prefab bouwelementen kun je werken met kleinere maattoleranties, wat de kwaliteit van het eindresultaat ten goede komt.
Wanneer de maten van het casco eenmaal duidelijk zijn, kun je de vorm en afwerking er bij wijze van spreken als een jas overheen trekken. Door binnen en buiten op elkaar af te stemmen, leveren wij dus wat wij zelf noemen een gesamtkunstwerk af. Oftewel een ideaal samenspel waarbij interieur en exterieur perfect op elkaar afgestemd zijn, afhankelijk van de wensen.
Energiezuinig, duurzaam en circulair gebouwd
Prefab bouwen betekent milieubewust energiezuinig bouwen. Op locatie bouwen volgens de traditionele bouw belast het milieu meer dan wanneer je een woning op één plek produceert. En dat is niet gunstig voor de hoeveelheid stikstof, die we nou juist met z’n allen proberen terug te dringen. Ook bij prefab bouwen komt vaak stikstof vrij, maar veel minder, en op een plek waar dit vaak minder schadelijk is.
De woning die nu in Doesburg staat is duurzaam en zo veel mogelijk circulair gebouwd. Een voorbeeld daarvan zijn de latten die demontabel en herbruikbaar zijn. De bouwelementen die gebruikt zijn voor het casco zijn ook demontabel, vanwege de ‘droge’ verbindingen, waarbij geen lijm, kit, of cement is gebruikt.
Nul op de meter-woning
De woning in Doesburg is NOM gebouwd, oftewel: Nul Op Meter, waaraan we alle woningen uit onze collectie proberen te laten voldoen. Een nul op de meter-woning verbruikt geen energie en levert soms zelfs meer energie op dan het verbruikt. Zo’n woning is niet alleen heel goed geïsoleerd, zodat er maar weinig energie nodig is om de temperatuur het hele jaar door aangenaam te houden.
De gecombineerde zonnepanelen in de woning in Doesburg wekken niet alleen electriciteit op, maar ook warmte voor de boiler en voor de vloerverwarming. De zonnepanelen liggen vlak verzonken in het dakvlak en doen mee in de ritmiek van het ontwerp. Dit maakt de woning voor ons helemaal af, het maakt dat het allemaal klopt.
Hulp nodig bij toekomstvriendelijk en duurzaam bouwen?
Wij hopen dat u via dit blog een goed beeld heeft gekregen van de mogelijkheden. Prefabricatie en modulaire (hout)bouw betekent niet dat alle woningen er hetzelfde uit moeten zien. Integendeel: door slim te variëren met de verschillende modules, met de breedte-, diepte- en hoogtematen, met kleurkeuzes en verschillende (gevel)materialen ontstaat juist een zeer afwisselend beeld. Per project onderzoeken we samen met onze opdrachtgever de beste oplossing, waarbij we gebruik maken van eerder ontwikkelde modules.
Wilt u als aannemer, ontwikkelaar of woningcoöperatie met ons in co-creatie slimmer bouwen? Bijvoorbeeld voor hulp bij een nieuwbouwproject, recreatiepark, of ander project? Wilt u graag sneller, duurzamer en toekomstvriendelijk bouwen, maar weet u niet hoe? Wij denken graag met u mee! Samen met een team van constructeurs, installatieadviseurs en uitvoerende partijen ontwerpen we uw bouwoplossing op maat! We kijken er naar uit met u van gedachten te wisselen. Neem contact met ons op via 030-20725 52 of info@optahome.nl.
Meer lezen over prefab bouwen
Prefab bouwen: slimmer en sneller woningen realiseren binnen tijd en budget
Projectpresentatie woning Doesburg