Search
Close this search box.

Prefab bouwen: slimmer en sneller woningen realiseren binnen tijd en budget

Architect Gerrit Rietveld experimenteerde in de jaren 20 al met geprefabriceerde elementen. Nog even en prefab bouwen, waarbij je een groot deel van de woning in de fabriek maakt, is de nieuwe norm. Want hoe efficiënt je ook probeert om nieuwe woningen te bouwen, met prefab gaat dit sneller, met minder CO2-uitstoot, bouwoverlast en bouwfouten. Benieuwd naar prefab bouwen? In dit blog zetten wij de voordelen van prefab bouwen voor u op een rij.

 

 

Hoge bouwsnelheid

Nederland heeft veel nieuwe woningen nodig die snel gebouwd kunnen worden. Eén van de grootste voordelen van prefab bouwen is dat je woningen met een zeer grote bouwsnelheid kunt realiseren. Als de fundering op de bouwplaats klaar is, wordt de vrijstaande woning, appartement of hoogbouw in zijn geheel of als bouwpakket naar de bouwplaats gebracht. Vervolgens is het slechts een kwestie van plaatsen of assembleren. De bouwtijd is dan eerder een aantal dagen of weken afhankelijk van de grootte van het bouwwerk en de complexiteit, maar veel sneller dan traditionele bouw. Wij claimen overigens niet dat prefab over de gehele doorlooptijd van projecten sneller is. Het ontwerpen van een prefab woning en alle keuzes die daarbij moeten worden gemaakt, kosten ook tijd. Net als het bouwen van de woning in de fabriek. Wilt u dit denkwerk door Optahome uit handen laten nemen? Neem dan contact op.

 

 

Minder overlast

Bouwen zorgt voor overlast, en dat geldt al helemaal op binnenstedelijke locaties. De geluidsoverlast en de stikstofbelasting bij traditioneel bouwen is groot. Door prefab te bouwen kunt u met een veel compactere en efficiëntere bouwplaats werken. Zo is veel minder ruimte nodig op de bouwplaats voor opslag van materialen, bijvoorbeeld. Daarnaast hoeft het bouwwerk soms niet volledig in de stijgers gezet te worden.  Plus u bespaart op transport, omdat de modulaire bouwelementen in één keer vanuit de fabriek naar de bouwplaats worden vervoerd. Waar het normaliter op de bouwplaats een drukte van belang is van bouwvakkers en bouwbusjes, is het mogelijk om met minder mensen en verkeersbewegingen woningen te realiseren.

 

Betere arbeidsomstandigheden

Werknemers willen veilig en gezond kunnen werken. In de cao Bouw & Infra worden de eisen voor gezondheid en veiligheid steeds strenger. Prefab bouwen is veiliger en gezonder voor bouwvakkers dan werken via traditionele bouwmethodes. In een fabriek hoeft een bouwvakker namelijk niet in weer en wind, op grote hoogtes en omringd door stof en omgevingslawaai te werken. Het samenstellen van modulaire elementen gebeurt in een stofvrije omgeving die optimaal is ingericht. Daar kunnen zij in een overzichtelijke situatie met goed licht, stofvrij, zonder invloed van weer of wind bouwmaterialen bewerken en elementen samenstellen. Met als gevolg een hoge kwaliteit van het product.

 

Hogere kwaliteit

Prefab wordt ook wel uitgelegd als kant-en-klaar. En dat staat niet altijd voor kwaliteit, althans niet als het gaat om kant-en-klare maaltijden. Maar vergis je niet. Met prefab is het mogelijk om hoogwaardige woonoplossingen te maken van hoge kwaliteit en die architectonisch  interessant zijn. In een prefabricage omgeving kun je namelijk   makkelijker ingewikkelde details maken. Bijvoorbeeld prefab betonnen elementen waar een reliëf in zit of ingewikkelde prefab metselwerkverbanden- of details. Door de maatvastheid van prefab bouwelementen kun je werken met lagere maattoleranties, wat de kwaliteit van het resultaat ten goede komt.

 

Makkelijker voldoen aan strenge nieuwbouwregels

De nieuwbouw van woningen of gebouwen moet aan een reeks wetten en regels voldoen. Zo moeten alle nieuwe gebouwen in Nederland bijna energieneutrale gebouwen (BENG) zijn. Ook moet u rekening houden met de milieubelasting van gebruikte materialen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de regels rondom luchtdichtheid, thermische isolatie, geluidswering en brandwerendheid. Met prefab is het makkelijker om alle strenge eisen te voldoen die tegenwoordig aan nieuwbouw worden gesteld. Je hebt vanuit de fabriek namelijk meer grip en sturing op het eindresultaat. En dan met name de regelgeving en technische details, waarbij het allemaal heel nauw komt. Het is eenvoudiger om deze hoge bouwkwaliteit in prefab te realiseren, controleren en garanderen in plaats van op de traditionele bouwmethodes.

 

Binnen tijd en budget

Bij prefab bouwen is over ieder detail van tevoren goed nagedacht. Hierdoor voldoet het eindresultaat in één keer aan de verwachting. Waar binnen de traditionele bouw vaak sprake is van meerwerk en faalkosten, heb je bij prefab de kosten meer in de hand. Daardoor is het risico op budgetoverschrijding zeer klein. Waar op tijd opleveren bij traditioneel bouwen nogal eens een uitdaging is, kun je bij prefab de bouwtijd beter plannen. Er zijn minder werkstromen die op de bouwplaats gepland moeten worden. Waardoor de kans op fouten afneemt.

 

Milieuvriendelijker bouwen

Bij Optahome gebruiken wij in onze ontwerpen zoveel mogelijk biobased (natuurlijke) en herbruikbare bouwmaterialen. Bouwelementen zijn als geheel demontabel en dus recyclebaar, maar tegelijk ook geschikt voor permanente bouw.  In onze ontwerpen schrijven we enkel houtsoorten voor uit duurzaam beheerde Europese bossen. Prefab bouwen betekent energiezuinig bouwen. Op locatie bouwen volgens de traditionele bouw belast het milieu meer dan wanneer u een woning op één plek produceert. En dat is niet gunstig voor de hoeveelheid stikstof, die we nou juist met z’n allen proberen terug te dringen. Ook bij prefab bouwen komt stikstof vrij, maar minder, en op een plek waar dit vaak minder schadelijk is. Zo bouw je makkelijker toch in kwetsbare Natura-2000 gebieden.

 

Uw bouwproject slim prefab bouwen?

Hebt u een bouwproject dat zich leent om slim en snel in prefab te bouwen? Bij Optahome helpen wij u slimmer bouwen met prefab. Wij verzorgen het complete ontwerp, de vergunningen en het bouwvoorbereidingstraject samen met uitvoerende partijen. Benieuwd hoe wij te werk gaan? Bezichtig onze demowoning in Doesburg, bekijk onze projecten of neem contact telefonisch contact met ons op via met ons op via tel. 030 2072552 of vul het contactformulier in.