Search
Close this search box.

Optahome realiseert complete woonwijk met prefab woningen in Zuid-Afrika

Optahome

Wist je dat wij met Optahome hebben meegewerkt aan het realiseren van een complete wijk met moderne en betaalbare woningen voor de opkomende middenklasse in Zuid-Afrika? In dit blog lees je alles over dit grootschalig woningbouwproject genaamd Country Garden Estate, gerealiseerd in samenwerking met een start-up in Zuid-Afrika.

 

 

Grote behoefte aan moderne betaalbare woningen

 

In Zuid-Afrika wonen veel mensen in sloppenwijken, ook wel townships genoemd. In Johannesburg zijn er ook van deze wijken. Kleine huisjes gemaakt uit schroot.

 

Om tegemoet te komen aan mensen die in sloppenwijken wonen en net als iedereen behoefte hebben aan fatsoenlijke huisvesting, hebben wij meegewerkt aan de realisatie van het project Country Gardens Estate in Johannesburg.

 

Een heel interessant project, alleen al vanwege de grootte en het het sociale aspect. Gebiedsontwikkeling op deze schaal is in Nederland al indrukwekkend, maar in Zuid-Afrika bleek het van essentieel belang om de dringende behoefte aan betaalbare woningen voor de opkomende middenklasse aan te pakken. 

 

In dit bijzondere project ontwierpen we onder andere kleine woningen, geschikt voor gezinnen, met een balans tussen luxe en basis, en speelden hiermee in op de behoefte van de opkomende middenklasse. De estate omvat bijna 1000 houtskeletbouwwoningen, variërend in grootte van 65 m2 tot 200 m2. Elke woning heeft een begane grond en een verdieping, waarvan de vloer wordt ondersteund door zelfdragende wand-dak segmenten. Kopers hebben verschillende opties, zoals het verlengen van de woning, de toevoeging van een carport of berging, en diverse interieurafwerkingen.

 

Wat dit project extra bijzonder maakt, is dat we bewust hebben gekozen om in één wijk een mix van middenklasse en rijke bewoners te laten wonen. Dit is vrij uniek voor Zuid-Afrika, waar segregatie vaak nog steeds een probleem is.

 

Optahome

 

Een veilige leefomgeving

 

Behalve het ontwerpen van de woningen maakten wij ook het stedenbouwkundig plan voor Country Garden Estate, en een toekomstvisie voor een gebiedsontwikkeling van ongeveer 3000 woningen. De eerste fase van de Estate, bestaande uit 100 woningen, wordt momenteel gebouwd. 

 

Een veilige leefomgeving creëren was een prioriteit binnen de estate. Om dit te kunnen doen hebben we binnen de wijk verschillende typen koopwoningen van verschillende groottes gerealiseerd, gemixt en door elkaar, waardoor een gevarieerde en inclusieve gemeenschap is ontstaan. 

 

Met behulp van strategisch ontworpen heggen en lage erfafscheidingen aan de straatkant, bevorderen we sociale controle en interactie tussen de bewoners. Om Country Garden Estate is een omheining geplaatst, met diverse poorten en beveiliging vanwege de hoge criminaliteitscijfers in de regio. Helaas is dit in Johannesburg nodig, waarschijnlijk zolang er extreme armoede bestaat.

 

 

Stimuleren van een gezonde levensstijl

 

Belangrijke drager in het stedenbouwkundige plan is de centraal gelegen flood-zone, welke vrij moet blijven van bebouwing. Deze zone is wel te gebruiken voor recreatieve functies, een moestuin en als park. Rondom de flood-zone liggende de woningen van de estate zijdelings op de hellingen, met alle uitzicht op het dal. 

 

De woningen zijn zo geplaatst dat ze verspringen ten opzichte van elkaar, vergelijkbaar met zitplaatsen in een bioscoop. Hierdoor kijkt elke woning uit op het lager gelegen groene deel van het gebied. Omdat de kopse zijde  van elke woning voornamelijk uit glas bestaat. 

 

Hoewel het hoogteverschil en de vegetatie het project een geheel eigen karakter gaven, voelden we ons als Nederlandse architecten hiermee toch vertrouwd. Elk deelgebied van de estate is vanaf de hoofdweg bereikbaar via een ringweg voor (langzaam) bestemmingsverkeer.  Dit zorgt ervoor dat de woonstraten vrij blijven van doorgaan verkeer, zodat fietsers, voetgangers en spelende kinderen alle ruimte krijgen. De straten zijn ontworpen op een manier die uitnodigt om langzaam te rijden veiliger woonstraten. Ook hebben we een netwerk van fiets- en wandelroutes door de hele wijk ontworpen om een gezonde levensstijl te stimuleren.

 

Optahome

 

Veilige en duurzame houtbouw

 

Veel zaken die in Nederland vanzelfsprekend zijn, zijn in Zuid-Afrika nieuw. 

 

In een land waar traditioneel een “brick & mortar”-cultuur heerst, hebben we een nieuwe bouwcultuur met moderne bouwmethodieken mogen introduceren. Dat was wel een uitdaging, want open vuur en houtbouw gaan slecht samen.

 

Bouwprojecten lopen in Zuid-Afrika dikwijls uit. Eén van de redenen is dat de arbeidskosten daar beduidend laag zijn, een timmerman verdient daar bijvoorbeeld slechts 2 of 3 euro per dag. Als er dan iets fout gaat, dan wordt dit niet gezien als een geen groot probleem. Er wordt dan gewoon gezegd: joh breek maar weer af en bouw maar weer opnieuw op. Met alle gevolgen voor het milieu en de planning van dien. Wij waren vastbesloten om het bouwproces te versnellen zonder concessies te doen aan de kwaliteit en esthetiek, en dat is ons ook gelukt door de snelle manier van prefab bouwen.

 

Onze prefab bouwmethodiek riep aanvankelijk veel weerstand op. Er waren zorgen over stabiliteit van de prefab woningen tijdens orkanen, en vragen over de brandveiligheid en geluidswering. Maar we lieten zien dat houtbouw veilig, duurzaam en comfortabel kan zijn. Wat ook hielp, is dat de beoogde Zuid-Afrikaanse doelgroep verlangt naar moderne woningen en gecharmeerd zijn van de Europese stijl die wij te bieden hadden. 

 

Optahome

 

Op zoek naar een partner?

 

Voor een project zoals gedaan in Zuid-Afrika mag je ons ‘s nachts wakker maken. Ook al zeggen we er eerlijk bij dat we er ook wel eens van wakker hebben gelegen… In het buitenland bouwen is niet makkelijk. Maar we zouden het zo morgen weer doen, met al deze ervaring en kennis op zak! Benieuwd naar meer informatie over dit project en de realisatie? Bekijk dit project en andere projecten op onze portfoliopagina.

 

 

Over Optahome 

 

Optahome is opgericht door architecten Louis van Galen en Maarten Nieuwenhuize. Met veel praktijkervaring binnen hun eigen architectenbureaus helpen zij hun klanten slimmer te bouwen met prefab. Optahome is onafhankelijk, we zijn geen bouwbedrijf. Wij verzorgen het complete ontwerp, de vergunningen en het bouwvoorbereidingstraject samen met uitvoerende partijen. Voor de bouwuitvoering selecteren we namens u de meest geschikte bouwpartij(en), binnen Nederland of daarbuiten.

 

 

Meer lezen

 

Prefab woning in Doesburg: architectonisch hoogstandje geplaatst binnen 1 dag 

 

Prefab bouwen: slimmer en sneller woningen realiseren binnen tijd en budget

 

Projectportfolio Optahome