Modulair = Maatwerk

‘De maximale vrijheid van flexibiliteit gebruik je niet’ zei de docent Stedenbouwkunde tijdens een project-overleg, en verwees daarbij naar een verstelbare kast van Lundia. ‘Als je die kast een keer in elkaar heb gezet, verander je daarna nooit meer die indeling’ was zijn theorie. Daar kon ik wel inkomen.

Maar hij zei niet dat je de maximale vrijheid van het flexibele systeem wél gebruikt bij het – misschien dan eenmalig- indelen van de kast. Oftewel, die vrijheid is vooral nuttig bij de eerste configuratie. En laat dat nu net een goede parallel zijn met de bouw van een woning, die bouw je meestal ook maar 1 keer, en pas je daarna niet of slechts beperkt aan.

Bij verhuizen is zo’n kast natuurlijk wel weer ideaal. Op de nieuwe plek is de beschikbare ruimte misschien net anders en je hebt de inhoud van de kast misschien eens goed tegen het licht gehouden. Met een frisse blik kijk je opnieuw naar de indeling van de kast die in onderdelen voor je ligt en je past hem opnieuw aan naar die nieuwe situatie.

Bij Optahome denken we veel na over die grenzen van flexibiliteit:

  • Wanneer heb je de maximale flexibiliteit nodig in modulair bouwen en in welke onderdelen van een woning?
  • Wat moeten juist wel de vaste onderdelen zijn, zodat we het slim kunnen bouwen en we grip houden op de bouwkosten?
  • Wat zijn nuttige opties die je een klant wil aanbieden bij het configureren van een woning?
  • Hoe zorgen we dat de bouw en de bouwvoorbereiding toch nog steeds soepel te organiseren zijn?

Bij ons project in Johannesburg ging het hier veel over. Binnen 3 verschillende hoofdtypes (breedtes) van de woningen kon je de woning op legio mogelijkheden naar wens anders indelen, verlengen, upgraden. Maar wat zijn nuttige kopersopties en wat mogen ze kosten? Waar liggen nu de behoeftes van de toekomstige bewoners van de woningen? Om dit scherp te krijgen hebben we ideeën besproken met potentiële klanten en kregen we waardevolle feedback die we vervolgens konden implementeren in het ontwerp.

Het resultaat was een staalkaart aan mogelijkheden voor wat betreft gevelafwerking, bergingen, carports, buiten inrichting zoals een zwembad of barbecue, installaties, afwerkingsniveaus, diverse interieurstijlen, etc. etc..

Wat dichter bij huis denken we momenteel in Drenthe mee over een CPO-project (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap), waarbij we deze ervaringen goed kunnen inzetten. In een CPO is namelijk per definitie sprake van verschillende woonwensen binnen één bouwproject, omdat het een collectief van particulieren betreft. In deze CPO gaat het ook nog eens om een mix van starters-, gezinnen en senioren.

Bij dit project gaan we trouwens werken met een biobased bouwsysteem, zodat de CO₂ uitstoot van het project minimaal is, en de CO₂ opslag maximaal.

We balanceren daarom continue tussen generieke én specifieke bouwoplossingen. Een generiek bouwsysteem is hard nodig om de financiële haalbaarheid (lees eenvoudige bouwbaarheid) te garanderen, maar tegelijk ruimte te geven aan specifieke opties zodat elke woning gaat voelen als een op maat gemaakte woning. Het liefst zouden we elke woning in een dergelijk project op maat ontwerpen maar dit laat het budget niet toe, dus gaan we op zoek naar de beste mix tussen generiek en specifiek: modulair maatwerk!

Wat het modulaire bouwen als extra kracht met zich mee brengt is de losmaakbaarheid van bouwelementen. Hierdoor kan een woning of woongebouw relatief eenvoudig na de eerste gebruiksronde worden gedemonteerd en op een andere locatie -indien gewenst in een andere configuratie- weer in elkaar gezet worden. Deze losmaakbaarheid is trouwens essentieel om als bouwsector in 2050 volledig circulair te kunnen zijn.

Het demontabel en modulair bouwen van woningen biedt diverse voordelen, die zowel economisch, ecologisch als sociaal van aard zijn:

Economische Voordelen:

  1. Kostenefficiëntie: Modulaire en demontabele bouwmethoden kunnen leiden tot lagere bouwkosten door efficiënter materiaalgebruik en kortere bouwtijden.
  2. Snellere Bouwtijd: Door het gebruik van prefabricage kunnen woningen sneller worden gebouwd, wat resulteert in lagere arbeidskosten en sneller gebruik van de woning.
  3. Flexibiliteit: Modulaire woningen kunnen eenvoudig worden aangepast, uitgebreid of verplaatst, wat zorgt voor flexibiliteit in het gebruik en de levensduur van het gebouw.

Ecologische Voordelen

  1. Duurzaamheid: Deze bouwmethoden bevorderen het hergebruik van materialen, wat resulteert in minder afval en een lagere milieubelasting.
  2. Lagere CO2-uitstoot: Door efficiënter materiaalgebruik en minder transport wordt de CO2-uitstoot verminderd.
  3. Circulair Bouwen: Demontabel bouwen sluit goed aan bij principes van de circulaire economie, waarbij materialen en componenten aan het einde van hun levenscyclus opnieuw kunnen worden gebruikt.

Sociale Voordelen

  1. Betaalbare Huisvesting: Door lagere bouwkosten en snellere bouwtijden kunnen meer betaalbare woningen worden gerealiseerd.
  2. Tijdelijke Huisvesting: Ideaal voor nood- en tijdelijke huisvesting, bijvoorbeeld bij rampen, evenementen of seizoensarbeid.
  3. Innovatie en Ontwikkeling: Stimuleert innovaties in de bouwsector door nieuwe technieken en materialen te integreren.

Technische Voordelen

  1. Kwaliteitscontrole: Door prefabricage in een gecontroleerde fabrieksomgeving is de kwaliteitscontrole beter beheersbaar dan op een traditionele bouwplaats.
  2. Weersomstandigheden: Onafhankelijkheid van weersomstandigheden, wat de betrouwbaarheid en voorspelbaarheid van het bouwproces verhoogt.
  3. Precisie en Consistentie: Hoogwaardige precisie in de productie van bouwonderdelen, wat leidt tot betere pasvorm en afwerking.

Toekomstbestendigheid

  1. Aanpasbaarheid: Woonruimten kunnen eenvoudig worden aangepast aan veranderende behoeften van bewoners zonder ingrijpende verbouwingen.
  2. Herbestemming: Modulaire componenten kunnen worden hergebruikt voor andere projecten of doeleinden, wat de levensduur van materialen verlengt.

Al deze voordelen maken demontabel en modulair bouwen een aantrekkelijke optie voor de toekomst van de woningbouw, waarbij duurzaamheid, flexibiliteit en kostenefficiëntie centraal staan.

De architecten van Optahome ontwerpen graag uw woning of woningbouwproject met behulp van onze slimme bouwsystemen, die net als een kast van Lundia het beste van modulair bouwen met maatwerk combineert!

Optahome wordt blij van het bedenken van slimme- en duurzame woningen voor tevreden opdrachtgevers. Kunnen wij jou van dienst zijn bij het ontwerpen van een duurzame droomwoning op maat? Bel dan 030-207 25 52 of mail naar info@optahome.nl.