De druk op de woningmarkt is enorm. Overheden, woningcorporaties en marktpartijen realiseren daarom steeds vaker wijken met flexwoningen. In dit blog leggen wij uit hoe u prettig en betaalbaar flexwonen verenigd met comfort en duurzaamheid. Bij Flexwonen denk je misschien aan een goedkoop uitziende oplossing, maar dat hoeft het in onze ogen zeker niet te zijn!
Flexwoning: wat is het precies?
Een flexwoning is een oplossing om snel woonruimte te realiseren. Flexwoningen zijn tijdelijke, verplaatsbare woningen die snel en efficiënt worden gebouwd. Ze worden gebouwd om te voorzien in de behoefte van mensen die met spoed op zoek zijn naar tijdelijke of betaalbare huisvesting. Denk bijvoorbeeld aan studenten, alleenstaanden, statushouders, seizoensarbeiders, mensen die uit een scheiding of faillissement komen, senioren of mantelzorgers.
Het aantal flexwoningen in Nederland zal naar verwachting de komende jaren toenemen, vanwege het toenemende aantal mensen dat urgent op zoek is naar huisvesting. De wachttijden voor een sociale huurwoningen zijn aanzienlijk, waardoor met name spoedzoekers in de knel komen.
Een woning is een flexwoning wanneer deze:
- Maximaal 15 jaar op een locatie mag staan, waardoor deze aan minder strenge bouweisen moet voldoen;
- Niet per se een woonbestemming heeft omdat bij een flexwoning het reguliere bestemmingsplan met bijbehorende procedure niet of niet volledig doorlopen te worden.
Sommige gemeenten bouwen zelf flexwoningen, maar meestal wordt verantwoordelijkheid voor de bouw bij de corporaties neergelegd.
Flexwoningen realiseren: zo pakken wij het aan
1. Locatie scouten en haalbaarheid bepalen
De eerste stap voor het realiseren van flexwoningen is het vinden van een geschikt kavel, die qua omvang, ligging en het bestemming past bij de bouwplannen. Als onafhankelijk adviseur ondersteunen wij bij het beoordelen van kansrijke locaties. Wij kunnen zeer snel de risico’s en kansen van een kavel inschatten, en de mogelijkheden in kaart brengen. Hierbij nemen wij ook zaken mee als: wat is de bestemming van de locatie na 15 jaar? Is het een (financieel) haalbaar project? Hoe zit het met de bouwkosten en benodigde vergunningen? Als het niet duidelijk is of de gemeente medewerking wil verlenen, dan voeren wij een haalbaarheidsstudie uit.
Past het project van de flexwoningen niet binnen de regels van het bestemmingsplan, maar wil de gemeente er wel aan meewerken, dan vragen wij een bestemmingsplanwijziging aan. Onderdeel daarvan is het maken van de ruimtelijke onderbouwing en het organiseren van alle benodigde onderzoeken.
2. Kavel slim indelen met een terreinplan
Is de locatie eenmaal gevonden, dan wil je natuurlijk weten hoeveel flexwoningen daarop passen en hoe de wijk eruit komt te zien. Dit maken wij zichtbaar in een terreinplan en een plan voor de kavelindeling.
Voor de uitbreiding van een recreatiepark in Hoenderloo ontwikkelden we een integraal plan voor de bouw van 80 recreatiewoningen. Zowel vrijstaande woningen als geschakelde woningen hebben in het plan een plek gekregen, waarbij het groene karakter van het terrein is behouden.
In Zuid-Afrika, Johannesburg, ontwierpen wij een private woonwijk van ca. 1000 woningen een compleet inrichtingplan op circa 65 hectare. We waren verantwoordelijk voor de verkaveling en spreiding van woningtypes, de wijkindeling en routing en de positionering van ondersteunende functies op de ‘estate’ zoals een centrumgebouw en winkelruimtes. Hier kun je meer informatie vinden over ons project voor de terreininrichting Estate Johannesburg.
Wanneer we in opdracht een terreinplan voor flexwoningen maken, adviseren wij over hoeveel flexwoningen er op het kavel passen. Onze 3D beelden of maquettes geven een goed beeld van hoe de wijk en de straten eruit zullen zien. We nemen in deze ontwerpfase ook het plan mee voor hoe de woningen na 15 jaar weer kunnen worden gedemonteerd en wat dan de bestemming van de locatie kan zijn.
3. Passende high-end flexwoning ontwerpen
Prefab wonen, flexwonen… het klinkt allemaal niet zo chique. Goedkoop zelfs. Vergis je niet: prefab woningen kunnen ook mooi ontworpen woningen zijn met een kwalitatief hoogwaardige uitstraling.
Onze mening is dat ook de bewoners van flexwoningen een hele mooie woonplek in een fijne woonwijk verdienen. Ook al wonen ze er maar tijdelijk, de flexwoningen verdienen alle ontwerpaandacht en kwaliteit die mogelijk is. Dat is de reden dat wij flexwoningen ontwerpen met een hoge kwaliteitsstandaard. Dit zie je terug in de keuzes die wij maken voor ruimtelijkheid, daglichttoetreding en hoogwaardige materialen.
Hoe het woongenot wordt ervaren, heeft natuurlijk ook veel te maken of het type flexwoning aansluit op de wensen van de doelgroep. Een student heeft andere woonwensen dan bijvoorbeeld senioren. In het ontwerpen van passende type flexwoningen houden wij rekening met de gebruikerswensen én het programma van wensen rondom de locatie, budget en specifieke ruimtelijke regels.
Het architectonisch ontwerp van de flexwoningen presenteren wij in de vorm van 3D-beelden, schetsen of maquettes.
4. Prefab bouwen in de fabriek
Wanneer het ontwerp klaar is en de vergunningen zijn verleend start de bouw. Een flexwoning wordt meestal deels of volledig prefab gemaakt in de fabriek en is daardoor in korte tijd te realiseren.
Modulair en prefab bouwen gebeurt in een grote productiehal. Een veilige en geklimatiseerde plek waar de bouwvakker niet in weer en wind, op grote hoogtes en omringd door stof en omgevingslawaai hoeft te werken.
Tijdens de prefabricage houden we namens onze opdrachtgevers toezicht op de kwaliteit en afwerking van de bouwmodules. De flexwoningen zijn, afhankelijk van de grootte van het bouwwerk en de complexiteit, binnen een aantal dagen of weken klaar. Daarna werken wij aan het plaatsbaar maken van de flexwoningen op het terrein, waaronder het klaarmaken van de funderingen op het kavel en de bouwplaats.
5. Plug & play plaatsing van de flexwoningen
De volgende stap is de flexwoningen in zijn geheel of als bouwpakket naar de bouwplaats laten brengen. Vervolgens is het slechts een kwestie van plaatsen of assembleren. Dat gebeurt razendsnel.
In Doesburg plaatsten wij binnen één dag op een vrijstaande kavel in de uitbreidingswijk ‘de Kilder’ een compacte modulaire houtskeletbouwwoning. Dezelfde dag nog konden de kozijnen inclusief glas erin en was het geheel wind- en waterdicht! Dit was een ideale basis waarin verder gewerkt kon worden aan de afwerking van installaties, badkamers en keuken. De gevelafwerking van bamboelatten kon middels een kliksysteem schroefloos en snel bevestigd worden.
Wanneer wij worden ingeschakeld door opdrachtgevers vooradvies van ontwerp tot realisatie, dan begeleiden wij ook de bouwwerkzaamheden op locatie.
Demontabel en met alle garanties voor de toekomst
De flexwoningen die wij ontwerpen zijn demontabel en dus opnieuw uit elkaar te halen. Zo kunnen de flexwoningen, wanneer de maximale termijn van 15 jaar is verstreken, weer naar een andere plek worden verplaatst.
Dit is een belangrijke technische voorwaarde om de risico’s voor de toekomst te dekken. Maar er is ook garantie nodig op een vervolg- locatie. Met een herplaatsingsgarantie van de gemeente op zak weet je namelijk zeker dat de flexwoningen na 15 jaar weer elders geplaatst kunnen worden, ook als is de tweede locatie nog niet bekend.
Hulp nodig bij de realisatie van flexwoningen?
Bent u als aannemer, ontwikkelaar of woningcoöperatie benieuwd naar de haalbaarheid van uw flexwoonproject en bent u op zoek naar de juiste partner voor ontwerp en advies? Wij kunnen u adviseren over de haalbaarheid, het financiële vraagstuk, het ontwerp én de uitvoering door het vinden van de geschikte bouwpartner voor het project. We hebben ervaring met zowel Nederlandse als met buitenlandse aannemers.
Is dit uw situatie:
- Heeft u al een locatie op het oog voor plaatsing van de flexwoningen en oriënteert u op het type flexwoningen dat geschikt is?
- Weet u niet zo goed wie de doelgroep is, wie het moet gaan bouwen of wat de businesscase is?
- Zoekt u een partner die het proces begeleidt?
- Heeft u hulp nodig met de haalbaarheidsstudie en het kavelplan?
- Heeft u een ingewikkeld dossier voor de realisatie van tijdelijke of permanente bouw?
Dan kunnen wij u goed verder helpen. Als onafhankelijk adviseur en specialist in modulair en prefab bouwen, ontwerpen wij flexwoningen op maat en begeleiden in de bouw en plaatsing. Wij doen dit samen met een team van constructeurs, installatieadviseurs en uitvoerende partijen.
Neem voor het vrijblijvend van gedachten wisselen contact met ons op. U kunt ons telefonisch bereiken via tel. 030 – 207 25 52 of per email via info@optahome.nl. Optahome brochure of lees meer over de oplossingen en diensten van Optahome. We helpen u graag.
Over Optahome
Optahome is opgericht door architecten Louis van Galen en Maarten Nieuwenhuize. Met veel praktijkervaring binnen hun eigen architectenbureaus helpen zij hun klanten slimmer te bouwen met prefab. Optahome is onafhankelijk adviseur, geen ontwikkelaar of bouwbedrijf. Wij verzorgen het complete ontwerp, de vergunningen en het bouwvoorbereidingstraject samen met uitvoerende partijen. Voor de bouwuitvoering selecteren we namens u de meest geschikte bouwpartij(en), binnen Nederland of daarbuiten.
Meer lezen
Prefab woning in Doesburg: architectonisch hoogstandje geplaatst binnen 1 dag
Prefab bouwen: slimmer en sneller woningen realiseren binnen tijd en budget